Meer corruptie in zwakke eurolanden

121205, HFD, Meer corruptie in zwakke eurolanden

Daar gaan we weer! De methodiek die gebruikt wordt om de Corruptie Percepties Index (CPI) te maken deugt van geen kant. Die methodiek is ook nauwelijks veranderd en verbeterd door TI, de organisatie die er verantwoordelijk voor is (Transparency International) en die dit wel aanbood voorafgaand aan de presentatie van de jongste CPI. Desondanks worden de uitkomsten gebruikt: de CPI heeft de ‘bewustwording over corruptie versterkt’. Dat is net zo iets als constateren dat Stapel’s wetenschappelijk werk niet deugt maar toch er terecht van willen genieten omdat die zo aardig is. Integendeel, het is een comfortabele gedachte voor ‘ons’ dat dank zij deze CPI corruptie elders erger is dan bij ons, en opnieuw zijn het de Grieken en Italianen die de boosdoeners zijn. De impliciete boodschap is: ‘wij deugen’. Tekenend is ook de foto die Het Financieel Dagblad plaatste bij dit bericht. Een mannnenhand (met trouwring!) en een bundeltje kleine coupures van $1 en €5 en 10. De echte corruptie lacht hierom. Bij de machthebbers gaat het om honderden miljoenen en via banken. Geen geld in broekzakken en envelopjes.

Het Financieele Dagblad

Meer corruptie in zwakke eurolanden

Laurens Berentsen, HFD, Wednesday 05 December 2012, 16:24

UPDATE – Landen in de eurozone die het zwaarst lijden onder de financiële crisis, scoren tevens het slechtst met vermeende corruptie bij de overheid.
Dat constateert Transparancy International, de non-gouvernementele organisatie die sinds 1995 jaarlijks de Corruption Perceptions Index (CPI) publiceert. Vandaag is de editie voor 2012 verschenen.

Griekenland onderaan
Griekenland en Italië scoren slechter dan een jaar geleden en zakken een paar plaatsen in de index die is gebaseerd op de veronderstelde corruptie in 174 landen. Portugal en Spanje doen het ook relatief slecht in vergelijking met andere eurolanden. Griekenland bungelt onderaan voor de landen van de Europese Unie. De reputatie van Bulgarije, Roemenië en Slowakije laat ook te wensen over.

Nederland
Nederland staat op plaats negen van de index, tussen andere Westerse landen, zoals Canada en Noorwegen. Denemarken voert de lijst aan als land waarin het minste sprake zou zijn van corruptie, gevolgd door Finland en Nieuw-Zeeland.

Kritiek methodiek
Met de protesten tegen corruptie die leidden tot het vertrek van onder anderen president Moebarak in Egypte, kolonel Kadhafi in Libië en president Ben Ali in Tunesië, is er geen einde gekomen aan omkoping, machtsmisbruik en louche overeenkomsten, aldus Transparancy International. Wereldwijd blijven talrijke landen een hoge prijs betalen voor corruptie in de publieke sector, aldus de organisatie.

Eenzijdige meting
Bij de presentatie van de CPI 2012 door de Nederlandse afdeling Transparancy International in Den Haag zette Michel van Hulten grote vraagtekens bij de samenstelling van de index. De oud-politicus, die zich heeft toegelegd op corruptie en integriteit, stelt dat de methodiek van geen kant deugt. De perceptie van corruptie wordt volgens hem eenzijdig gemeten onder hoogopgeleide, Engelssprekende professionals. Van Hulten spreekt van ‘bedrog’.

Bewustwording
Voorzitter Paul Arlman van Transparancy International Netherlands zei de kritiek van Van Hulten grotendeels te onderschrijven. De verdienste van de index schuilt er volgens hem vooral in dat die het bewustwording over corruptie heeft versterkt. Ondanks de tekortkomingen wordt de index door veel regeringen en bedrijven gebruikt in hun risicoanalyses, benadrukte medebestuurslid Joost Wiebenga, in het dagelijks leven werkzaam bij beveiligingsbedrijf Tyco International.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief