Belgie, Regie der Gebouwen door en door corrupt

De ‘bouw’ en het ‘vastgoed’ zijn niet alleen in Nederland gewilde sectoren voor corrupt gedrag. In Nederland deden Joep Dohmen en Jos Verlaan er een boekje over open in ‘De Bouwbeerput’ (2004, ISBN 90 446 0480 5). De Standaard schrijft nu over een omvangrijk bouwschandaal in Belgie. Gezien de volgende Belgische cijfers zou je hoogstens kunnen zeggen dat de Nederlanders die graaiden het in grotere bedragen deden dan nu hun Belgische collega’s. Zijn die minder slim in het bedriegen dan hun Nederlandse vakbroeders? Of is dit pas het begin van opsporing in Belgie? [MvH].

—–

‘Regie der Gebouwen door en door corrupt’

Vandaag om 11:26 door yb, ig, rdc | Bron: De Standaard, Belga

Sinds het midden van de jaren negentig lieten ambtenaren bij de Regie der Gebouwen zich systematisch omkopen. Dat zou hen volgens speurders tot 28 miljoen euro aan voordelen opgeleverd hebben. ‘Door en door corrupt’, klinkt het bij de start van het proces tegen de zeventig beklaagden. Voormalig directeur-generaal Hans Evenepoel is volgens zijn advocaat evenwel te ziek om terecht te staan.

In januari 2006 worden Hans Evenepoel, directeur-generaal van de Regie der Gebouwen, en elf andere ambtenaren aangehouden op verdenking van omkoping bij het gunnen van contracten voor werken aan onder meer de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis, het koninklijk paleis, het Paleis voor Schone Kunsten en de Kunstberg-site. Evenepoel ontkent elke aantijging, maar de anderen gaan vrij snel over tot bekentenissen.

In Brussel gaat vandaag het proces van naar schatting 24 zittingsdagen tegen in totaal zeventig beklaagden van start: twaalf voormalige topambtenaren, 35 aannemers en een reeks bedrijven. Volgens het parket misbruikten de ambtenaren systematisch de zwakke plekken van de wet op de openbare aanbestedingen. Voor onderhoudswerken ligt de grens voor contracten waarvoor een openbare aanbesteding moet worden uitgeschreven op 67.000 euro. Onder dat bedrag selecteerden de ambtenaren de bedrijven zelf, waarvoor ze zich zouden hebben laten omkopen met cash, voordelen in natura, reizen en werken aan privéwoningen. Volgens speurders zou hun totaal voordeel kunnen oplopen tot 28 miljoen euro.

‘Regie der Gebouwen door en door corrupt’

Bij de opening van het proces was substituut-procureur des Konings Olivier Coene alvast erg scherp voor de Regie der Gebouwen, en dan vooral voor de buitendienst Brussel I. ‘Door en door corrupt’, klonk het. “Wie bij de Regie aan de slag ging, kon kiezen: meedraaien of overgeplaatst worden”, zei de openbaar aanklager.

Door de afkalving van haar bevoegdheden was het personeel volgens het parket gedemotiveerd. ‘Een audit uit 2005 legde een volslagen gebrek aan ethiek, transparantie en gebrek voor de toegewezen budgetten bloot.’ Vier anonieme brieven betekenden in 2005 het begin van vier opsporingsonderzoeken die uiteindelijk aanleiding gaven tot het gerechtelijk onderzoek. Volgens substituut Coene bleek uit dat gerechtelijk onderzoek dat ambtenaren en aannemers op allerlei manieren afspraken maakten om werken toe te wijzen.

‘Zo deden ambtenaren vaak een beroep op steeds dezelfde aannemers en werd zo een soort monopolie gecreëerd. Ambtenaren aanvaardden de uitgevoerde werken en facturen vaak zonder die te controleren en lieten zelfs werken betalen die nooit waren uitgevoerd. In ruil kregen ze allerlei voordelen, zoals geld of reizen, of werden er gratis of met fikse kortingen werken uitgevoerd aan hun woningen.’

Evenepoel te ziek

Voormalig directeur-generaal Hans Evenepoel is volgens zijn advocaat evenwel te ziek om terecht te staan. ‘Mijn cliënt kan het dossier niet meer lezen en kan mij dus niet meer vertellen hoe ik hem moet verdedigen’, zegt zijn advocaat Van Steenbrugge.

Volgens het parket had Evenepoel niet rechtstreeks aan het systeem meegewerkt, maar was hij er wel van op de hoogte, was hij er niet tegen opgetreden en had hij zelf voordelen in natura genoten. Sinds hij in 2006 een tijdlang achter de tralies belandde, ‘is hij viermaal geopereerd en heeft hij beginnende alzheimer’, bepleit Van Steenbrugge. ‘Het EVRM eist dat iemand fysiek in staat moet zijn om terecht te staan. Dat is het niet geval voor mijn cliënt.’

De Regie stelt zich burgerlijke partij op het proces, maar dat kan voor het parket niet. “De Regie heeft zelfs nooit enige tuchtsanctie genomen tegen de betrokken ambtenaren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief