Beroof geen banken! Het loont niet.

Beroof geen banken! Dit concluderen de hoogleraren Barry Reilly van Sussex University en Neil Rickman en Robert Witt van Surrey University, beide universiteiten in Engeland. De opbrengst per persoon en per overval is nogal laag (19.700 US dollars) en de lasten en risico’s zijn groot. Doe het vooral niet met te weinig ‘medewerkers’, gebruik geen vuurwapens en blijf weg van banken die als beveiliging een metalen veiligheidsscherm hebben ingebouwd om in noodgevallen publieke en eigen staf van elkaar te scheiden.
Opmerkelijk is dat voor deze studie de British Bankers’ Association de gegevens beschikbaar stelde over 364 bankovervallen tussen 2005 en 2008. De meest opmerkelijke aanbeveling van de onderzoekers voor hen die toch bankovervaller willen worden: ‘studeer eerst econometrie. Statistische kennis helpt altijd’.
Ga naar het Engelstalige deel van deze website en lees daar het volledige rapport over dit onderzoek en de inleiding en samenvatting zoals die verschenen in Forbes.
[ik ben benieuwd wanneer de Nederlandse Bankiersvereniging de Nederlandse gegevens over bankovervallen voor nadere studie beschikbaar stelt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief