Farmaceutische rot

120813, farmaceutische rot

Farmaceutische rot

Er is wat rumoer ontstaan over de kosten van sommige geneesmiddelen in het bijzonder wanneer zij gerelateerd worden aan weinig voorkomende ziekten. De farmaceutische industrie benadrukt dat hoge kosten moeten worden gemaakt om voor die zeldzame ziekten geneesmiddelen te vinden die vervolgens aan slechts weinig patiënten verkocht kunnen worden en dus wel duur moeten zijn. Een logische redenering.

Vrijwel tegelijkertijd komen in de VS en in Engeland (New York Times en de Economist) berichten naar buiten over financiële schikkingen die daar getroffen worden met farmaceutische bedrijven over omkopingspraktijken waarbij zij betrokken zijn. De bedragen waar het dan om gaat laten toe iets beter te zien hoe rot de sector is en hoezeer het nodig is bijzondere maatregelen te treffen zoals het jongste voorstel ‘Europa’ te laten ingrijpen en buiten de gebruikelijke industrie om geneesmidelen te gaan maken.

Volgens de klokkenluidersgroep ‘Taxpayers against Fraud’ is in dit belastingjaar (dat eindigt op 30 september 2012) in Amerika al voor tenminste $10 miljard aan boetes en schikkingen opgelegd aan farmaceutische bedrijven. Naast Pfizer wordt met name genoemd GlaxoSmithKline met een schikking van $3 miljard, en een betaling in mei 2012 door Abbott Laboratories van $1.6 miljard. Johnson & Johnson zou in afwachting zijn van een boete van $2 miljard voor de promotie van het geneesmidel Risperdal. Het meest bijzondere hieraan vind ik dat de enorme boetes – in elk geval ogenschijnlijk – gemakkelijk door de betrokken bedrijven kunnen worden opgebracht! Het vermoeden lijkt mij is gerechtvaardigd dat ze al verwerkt zijn in de produktiekosten.

De consultancy groep IMS Health bevestigt dit ook en bericht dat bijvoorbeeld Pfizer, een van de grootste geneesmiddelenfabrikanten ter wereld, weliswaar een boete plus schikking moest betalen van $3 miljard voor corrupt handelen in de geneesmiddelen Paxil, Wellbutrin en Avandia (en nog enkele andere), maar dat deze middelen samen in de verkoop inmiddels al meer dan het negen-voudige hadden opgebracht: Paxil $11.6 miljard, Wellbutrin $5.9 miljard en Avandia $10.4 miljard.

In het verkoopbeleid van Pfizer past, het bedrijf zelf zegt dat dit beleid inmiddels is bijgesteld, dat artsen punten konden verdienen en afhankelijk van het aantal verdiende punten, uitgenodigd werden voor bijeenkomsten van de ‘Pfizer-club’ als beloning voor het voorschrijven van Pfizer produkten. Andere beloningen zoals reisjes naar Jamaica en Bermuda, en deelname aan jachtpartijen worden eveneens genoemd. Associated Press dat hierover berichtte voegde hier trouwens aan toe dat farmaceutische industrie-experts als commentaar geven dat het niet ongebruikelijk is voor fabrikanten van geneesmidddelen en medisch instrumentarium die in tientallen landen actief zijn, om medici cadeaus te geven.

Vastgesteld is inmiddels dat acht van de tien grootste geneesmiddelenfabrikanten ter wereld de beurs al gewaarschuwd hebben dat zij verwachten nog boetes te moeten betalen voor corrupt handelen in het buitenland.

Wordt het geen tijd onze vaderlandse farmaceutische sector eens wat nauwkeuriger te gaan bekijken? En dan niet alleen te kijken naar de hoge produktiekosten ter verklaring van de prijs van de medicijnen?

 

Dr. Michel van Hulten, Lelystad

Lector governance SAXION Academie voor Bestuur en Recht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief