Nederland corruptieland

Vandaag 3 december 2013 verscheen opnieuw, zoals gebruikelijk elk jaar sinds 1995, de Corruption Perceptions Index van Transparency International (TI). Nederland staat weer in de top tien van ‘schone landen’. Vele politici zullen dus wel weer roepen dat ‘gelukkig corruptie bij ons niet of nauwelijks voorkomt’. En zij leven blij verder in de wetenschap dat het zelden voorkomt dat een van hen ook voor de rechter verschijnt zoals toevallig vandaag ook het geval was.

Ik publiceerde al in nummer 13 van Civis Mundi (6 september 2012) het artikel Nederland corruptieland. Ga naar http://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=1912 en herlees. Het is alleen dank zij een waardeloze methodiek en techniek van onderzoek dat altijd weer een aantal rijke landen bovenaan deze lijst van landen verschijnen. Deze beoordeling is bij herhaling door mij en anderen onderbouwd. Er is vrijwel geen onafhankelijke corruptie-onderzoeker meer te vinden die ook maar enige waarde aan deze ‘percepties-lijst’ toekent. Zelfs het Berlijnse TI geeft toe dat methodisch hun werk niet deugt ‘maar er is geen betere benadering van het verschijnsel mogelijk’, is dan hun reactie. Alsof zo’n rechtvaardiging van ondeugdelijk werk zomaar mag en ook maar iets bijdraagt aan de strijd tegen corruptie in de wereld.

Michel van Hulten, lector governance aan SAXION Academie Bestuur, Recht en Ruimte, Enschede, oud-politicus.

—————————————————————-

Voor wie wel wat meer wil weten als antwoord op de vraag ‘waarom deugt eigenlijk die CPI niet’ gezien door een wetenschappelijk onderzoekstechnische bril? Ga naar, ook in Civis Mundi, #16 van  dinsdag 15 januari 2013:
http://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=1998
Corruption Perceptions Index:
Onverantwoord klasseren van ‘corruptheid’ van landen
door Michel van Hulten
—————————————————————

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief