Reeks vastgoedbonzen fêteerde Hooijmaijers

121012, Hooijmaijers en vastgoedbonzen

Reeks vastgoedbonzen fêteerde Hooijmaijers
Vasco van der Boon
Het Financieele Dagblad, vrijdag 12 oktober 2012, 06:00
update: vrijdag 12 oktober 2012, 08:39
pagina 1, 12-10-2012 © Het Financieele Dagblad

zie als bijlagen:
Waslijst corruptieverdenkingen tegen Hooijmaijers (1)
Provincie Noord-Holland spekt vastgoedduo via geheime deal (2)

Op de lijst van beweerde omkopers van oud-politicus Ton Hooijmaijers staan bekende vastgoedcoryfeeën en negen bedrijven. Onder hen zijn bijvoorbeeld Gijs de Jager en zijn bedrijf JVG Vastgoed.
De Jager was als prominent ondernemer in de vastgoedsector tot vorig jaar zomer nog lid van het bestuur van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland
De Jager is een van de vermoede gulle gevers uit de tenlastelegging tegen Hooijmaijers. Volgende week is de regiezitting van het strafproces tegen Hooijmaijers. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor corruptie, valsheid in geschrifte en het witwassen van € 491.835.
Alle verdenkingen hebben betrekking op de periode dat Hooijmaijers gedeputeerde was van de provincie Noord-Holland. Toen heeft Hooijmaijers volgens de tenlastelegging ook het huisbankierschap van de provincie Noord-Holland verkocht aan Fortis Bank, in ruil voor ‘een kwartaalfee van € 6000 ex btw’.

Beweerde omkopers
Een andere opvallende naam is Luigi Prins, een beroemde vastgoedman uit de Kennemer duinstreek. Hij zou Hooijmaijers hebben gesmeerd met € 9520.
Ook bouwbedrijf Ballast Nedam zou volgens het Openbaar Ministerie tussen 2005 en 2009 Hooijmaijers hebben omgekocht. Ballast Nedam-bestuurder Ruud Jacobs zou Hooijmaijers € 4165 hebben toegestopt om een voorkeursbehandeling te krijgen.

Eerst onderzoek
De meeste beweerde omkopers reageren niet op vragen, of willen de verdenkingen eerst onderzoeken voor ze kunnen reageren. Hooijmaijers ontkent. De Jager ontkent ook en is ‘verbijsterd’

————————————————–

(1)

Waslijst corruptieverdenkingen tegen Hooijmaijers
Vasco van der Boon
donderdag 11 oktober 2012, 15:33
update: donderdag 11 oktober 2012, 15:35

Het Openbaar Ministerie legt voormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord- Holland een uitgebreide lijst aan beschuldigingen van omkoping ten laste. In de verdenkingen komen de Fortis Bank, bouwbedrijf Ballast Nedam en een stoet aan vastgoedbedrijven naar voren als beweerde omkopers van de ex-politicus.
Dit blijkt uit de tenlastelegging tegen Hooijmaijers die donderdag ter inzage is gelegd op de Haarlemse rechtbank. Volgende week donderdag is de regiezitting van de strafzaak tegen Hooijmaijers. Het OM vervolgt in deze omkopingsaffaire ook Jocelyne Charlotte P. Zij is de partner van Hooijmaijers. De derde verdachte is een van de vermoede omkopers, Arnold van de K., de directeur van Arnold van de Kamp Makelaardij.

Giften
Het OM verdenkt Hooijmaijers ervan dat hij van januari 2005 tot in september op grote schaal giften heeft aangenomen van ondernemers en bedrijven. Vaak zou hij ook om die giften hebben gevraagd.
In ruil daarvoor zou de gedeputeerde een scala aan tegenprestaties hebben moeten verrichten, waaronder het lekken van geheime informatie; het beïnvloeden van ruimtelijke ordeningsprocedures ten gunste van de omkopers; het beïnvloeden van collega-politici; het voortrekken van de gevers van de giften; en het gunnen van het huisbankierschap van de provincie Noord-Holland aan Fortis.

Vervalsen facturen
Naast passieve ambtelijke omkoping verdenkt het OM Hooijmaijers ook van het vervalsen van facturen en documenten en van het witwassen van €491.835 die van misdrijf afkomstig zou zijn.
Onder de beweerde omkopers van Hooijmaijers zijn volgens de tenlastelegging onder meer directeur Jelle Kuiper van de Kuiper Groep, en bestuurder van Slough Estates Mainland. Dat is een dochter van Segro. Hooijmaijers zou in ruil voor een reeks giften Kuiper hebben geholpen om een positie te bemachtigen rond Schiphol. Bij Segro in Hoofddorp is in 2010 een inval geweest van de politie in het kader van het onderzoek naar Hooijmaijers.

Smeergeld
In dezelfde kwestie zou Hooijmaijers volgens justitie ook smeergeld hebben ontvangen van Frans Sodekamp, directeur van vastgoedbedrijf Mainland. Kuiper en Sodekamp zijn geen verdachte. Segro, Kuiper en Sodekamp reageerden tot nu toe niet op verzoeken om een reactie.
Een ander project waarbij smeergeld aan Hooijmaijers zou zijn betaald, is de Bovenkerkerpolder in Amstelveen. De gedeputeerde zou in 2007 bijna € 60.000 hebben ontvangen van vastgoedbedrijf ’t Ganzeveld als hij ervoor zou zorgen dat het bestemmingsplan zou worden gewijzigd en er meer huizen konden worden gebouwd.

Vastgoedfraude
Hooijmaijers nam volgens het Openbaar Ministerie ook een belofte aan van € 425.000 indien ‘eigendom Muermans valt in bouw bestemmingsplan. Voor woningbouw wat onherroepelijk is en geen bezwaar meer mogelijk.’ Harry Muermans is een Limburgse vastgoedtycoon wiens naam regelmatig viel in de vastgoedfraude rond Philips en

Bouwfonds
De rijksrecherche deed begin 2010 invallen bij Hooijmaijers thuis en bij enkele vastgoedbedrijven. De oud-gedeputeerde heeft de beschuldigingen aan zijn adres eerder met klem ontkend. Hooijmaijers trad in de zomer van 2009 af als gevolg van de Landsbanki-affaire op IJsland waarbij de provincie Noord-Holland €78 mln kwijtraakte.

————————————————————————-
(2)

Provincie Noord-Holland spekt vastgoedduo via geheime deal

Vasco van der Boon
maandag 27 juni 2011, 07:21
update: maandag 27 juni 2011, 14:46

De provincie Noord-Holland dreigt fors het schip in te gaan met een bouwproject. De oorzaak is een geheime overeenkomst over steun aan twee vastgoedbedrijven. Ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) heeft daarbij een hoofdrol gespeeld.
De provincie heeft al € 24 mln uitgegeven voor een project dat op losse schroeven staat. De schade voor de overheid kan tot boven de € 50 mln oplopen. Volgens Hooijmaijers zou de provincie geen enkel risico lopen. De geheime steun geldt het bedrijfsterrein Distriport bij Berkhout. Provinciebestuurders vonden het project van economisch belang. Het moest een schakel zijn in ‘de as Alkmaar-Moskou’.

Corruptie
In 2008 raakte Hooijmaijers € 78 mln provinciaal geld kwijt rond Icesave. In 2009 trad hij af. De Rijksrecherche verdenkt hem van corruptie in vastgoed. De private projectontwikkelaars van Distriport benadrukken dat zij geen onderwerp zijn van dat onderzoek.
Hooijmaijers sloot 20 juni 2007 een geheim Afsprakenkader met ‘sideletter’ met Zeeman Vastgoed, een dochterbedrijf van bouwer Ooms Avenhorn en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN). Hooijmaijers stelde de provincie in het geheim garant voor Distriport. Gedeputeerde Staten weigerde afgelopen vier jaar de afspraken vrij te geven. De actiegroep ‘Berkhout is Boos’, die tegen het bedrijfsterrein is, wist ze deels toch in handen te krijgen.

Bouwrijp
Volgens de geheime deal nam de provincie in 2007 grond voor Distriport over van Zeeman en Ooms. Die hadden de grond vlak daarvoor gekocht toen de gemeente afzag van het recht de grond te verwerven. De provincie beloofde de ontwikkelaars de grond ‘fiscaal bouwrijp’ te maken. Daarna zouden Zeeman en Ooms de grond in ontwikkeling nemen. De provincie beloofde ook alle winst op het project aan de projectontwikkelaars te geven. De provincie betaalt wel het grootste deel van de kosten.
De provincie brak vorige week met Zeeman en Ooms. Die zouden hun geheime afspraken schenden. De projectontwikkelaars dreigen nu met juridische stappen. De provincie zegt op haar beurt schade te gaan claimen.

Niet aan de orde
De bedrijven noemen hun afspraken met Hooijmaijers ‘gebruikelijk’. Die noemt de sideletter zelf ‘ongebruikelijk’. De provinciewoordvoerder zegt: ‘Het gebruik van – geheime – sideletters kan, buiten dit exemplaar om dan, niet aan de orde zijn’. Volgens de actiegroep maken geheime contracten de provincie ‘oncontroleerbaar’.

One response to “Reeks vastgoedbonzen fêteerde Hooijmaijers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief