USA, klokkenluider ontvangt $104 miljoen

Een voormalig bankier in de VS kreeg zojuist $104 miljoen beloning uitgekeerd (is alsnog inkomstenbelastingplichtig) voor vier jaar samenwerking met justitiele autoriteiten in het blootleggen van belastingontduiking. Die $104 miljoen dollar is 26% van de $400 miljoen achterstallige belasting door Amerikaanse-Zwitserse klanten van de USB-bank die de Belastingdienst alsnog binnen haalde. Meer dan 33.000 Amerikaanse belastingplichigen bekenden en betaalden inmiddels $5 miljard aan boetes en navorderingen. Zelf zit deze ‘whistleblower’ momenteel in de gevangenis wegens het voor een klant smokkelen van diamanten in tandpasta! Een klassieke illustratie van het aloude ‘boeven vangen met boeven’.
Dit is wel de grootste vis sinds een wetswijziging enkele jaren geleden die ‘verklikkers’ (een keuriger woord is ‘klokkenluiders’) recht gaf op een deel van de opbrengst die de overheid op zijn aanwijzingen binnen haalt. Sindsdien zijn betalingen tussen 1 en 10 miljoen dollar al ‘normaal’ te noemen. De Belastingdienst maakt ze meestal niet bekend.

De jongste ontwikkkeling is overigen dat niet alleen het aantal meldingen, en aantal en grootte van de uitbetalingen, toenemen maar dat ook een kwart van de ‘klokkenluiders’ van misstanden, last heeft van de eigen activiteit: ‘maten naaien’ wordt niet algemeen gewaardeerd. Meer dan in 2009, toen 15%, moeten ze ermee rekening houden dat hun omgeving vergeldingsmaatregelen neemt. Die beloningen zijn dus hard nodig. Bij ons weten klokkenluiders als Ad Bos (bouwfraude), Fred Spijkers (bedrogen door Defensie) en de heren Poot sr en jr met hun Chipshol in strijd met V&W en Justitie (en tientallen anderen) hierover mee te praten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief