Zaak-Kroes naar integriteitswaakhond Commissie

 

BAHAMA
LEAKS

Dossier

Lees meer artikelen uit de Bahama Leaks in het FD-dossier

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft de affaire rond Neelie Kroes voorgelegd aan de interne integriteitscommissie. Dat bevestigt een woordvoerder van de Commissie.

Het is dezelfde commissie die hij al eerder heeft gevraagd te kijken naar mogelijke belangenverstrengeling door oud-voorzitter José Manuel Barroso. De Portugees is onlangs voorzitter geworden van Goldman Sachs International.

Politiek raken de twee affaires daardoor nog verder met elkaar verstrengeld. Het Europees Parlement ziet de ‘draaideur’ tussen politiek en bedrijfsleven met lede ogen aan. Het drong dinsdag aan op aanscherping van de gedragscode voor de Commissie.

Opheldering

Juncker heeft Kroes om nadere opheldering gevraagd over de manier waarop haar bestuursfunctie bij een bedrijf op de Bahama’s nooit is opgenomen in de opgaven van belangen die zij sinds 2004 als eurocommissaris heeft voorgelegd aan het Europees Parlement.

Kroes had hem via haar advocaat laten weten dat deze omissie was te wijten aan een administratieve onzorgvuldigheid en dat er geen opzet in het spel was. Die verklaring heeft ze ook verstrekt aan een aantal media, waaronder het FD.

Vertrouwelijk

De voormalige eurocommissaris van mededinging verkeerde in de veronderstelling dat ze allang was uitgeschreven, omdat het in 2000 opgerichte Mint Holdings nooit de activiteiten heeft ontplooid waarvoor het was opgericht.

Juncker nam daar dus geen genoegen mee en vroeg nadere uitleg. Die heeft Kroes intussen gegeven. De Commissie weigert haar reactie echter openbaar te maken, omdat dit haar belangen in een eventuele juridische procedure zou kunnen schaden. De raadsman van Kroes zou Juncker hebben gewaarschuwd dat het om privécorrespondentie gaat, die vertrouwelijk moet worden behandeld.

Integriteit

Juncker wil kennelijk ook in de zaak-Kroes geen nieuwe stappen nemen zonder het oordeel van de integriteitscommissie. Die bepaalt haar eigen agenda. Het is dus niet te zeggen wanneer ze met een advies komt.

De commissie is vooral in het leven geroepen om te adviseren over de vraag of bepaalde beroepsactiviteiten van ex-commissarissen verenigbaar zijn met het EU-verdrag. Dat speelt vooral in de zogenoemde afkoelingsperiode van achttien maanden na hun aftreden.

Timmermans

Maar de Commissievoorzitter kan ook een advies vragen over ‘algemene integriteitskwesties rond de interpretatie van de gedragscode’.

De commissie van drie leden staat sinds afgelopen zomer onder voorzitterschap van de Nederlander Christiaan Timmermans, tot 2010 rechter bij het Europese Hof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief